Uiterlijk Belangrijkste bij Relatiekeuze

Uiterlijke kenmerken als gezichtsaantrekkelijkheid en gewicht zijn het belangrijkst bij het vinden van een juiste partner. 

Vrouwen zijn daarin bovendien niet anders dan mannen. Dat is de voornaamste conclusie van de wetenschappelijke megaspeeddate die onlangs in het Arnhemse Openluchtmuseum werd gehouden.

Vrouwen kijken net als mannen in eerste instantie naar uiterlijke kenmerken, stelt de Nijmeegse psycholoog Geertjan Overbeek, die het onderzoek uitvoerde. Volgens de evolutietheorie selecteren vrouwen hun partner vooral op sociaal-economische status. “Daarvoor zijn tijdens de speeddate geen bewijzen gevonden”, aldus Overbeek.
 
Uiterlijk

De sociale status speelt wel degelijk een rol, maar is ondergeschikt aan het uiterlijk. Ook zaken als persoonlijkheid en omgang met intimiteit komen pas later aan de orde. Een andere conclusie is verder dat extraverte mensen meer kans maken op de relatiemarkt.

Experiment

Tijdens de megaspeeddate in april voerden 550 mensen ieder vijftien gesprekken met kandidaten van het andere geslacht. Het onderzoek moest vaststellen wat de eerste ‘klik’ tussen mensen veroorzaakt.

Na een gesprek gaf elke kandidaat aan of er wel of geen interesse was in de gesprekspartner. Alle deelnemers moesten voorafgaande aan het experiment een stevige vragenlijst invullen. De onderzoekers beschikten over foto’s van alle deelnemers.

Volgens Overbeek heeft de speeddate gemiddeld één ‘match’ opgeleverd. Beide gesprekspartners gaven in dat geval aan interesse in elkaar te hebben. Hoeveel relaties dat uiteindelijk heeft opgeleverd, is niet bekend. “Dat gaan we de komende maanden na”, aldus Overbeek.

Selectiever

Vrouwen zijn wel selectiever dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Mannen gaven vaker hun interesse aan. Ook is opgevallen dat hoger opgeleiden vaak selectiever zijn dan mensen met een lagere opleiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *