Datingsites verbloemen aantallen actieve gebruikers

Op internet was in het verleden vaak de discussie gaande over welke dating site nu eigenlijk de grootste van Nederland was. Ook vandaag de dag heerst er nog veel onduidelijkheid over ledenaantallen.  Veel dating sites lijken claims te maken over memberaantallen op basis van voor hen gunstige cijfers. Lexa vermeldt 1,4 miljoen leden in Nederland, Relatieplanet vermeldt bijna 2,9 miljoen leden in Nederland en België en Be2 geeft aan ruim 14 miljoen members te hebben. Dit laatste getal is hoogstwaarschijnlijk het aantal members wereldwijd. Dergelijke cijfers zijn interessant, maar hoe weet je nou hoeveel mensen er daadwerkelijk actief zijn op een website.

Voor veel mensen is het aantal members een belangrijke factor vinden bij het maken van de keuze voor een dating site. Als inschrijver ga je uit van aantallen die op de dating website gepubliceerd staan. Maar als vervolgens blijkt dat 80% van de leden zich in het buitenland bevindt en 70% van de profielen inactief is, dan kom je toch wel van een koude kermis thuis. En met name over het aantal inactieve profielen zijn sites onduidelijk in hun communicatie. In de kleine lettertjes staan zinnen als: “Een lid is een gebruiker van een account die in de voorbije twee jaar heeft ingelogd, een geldig profiel heeft, en een actief emailaccount heeft.” Dit soort methoden om je eigen actieve members te tellen zijn natuurlijk een slimme vorm van marketing. Mensen zullen zich sneller inschrijven op een site waar zij veel profielen kunnen verwachten dan op een kleine dating site.

Het is moeilijk, misschien wel niet mogelijk, om op internet te achterhalen hoe het nu echt met de actieve profielen. DatingTop5 heeft het daarom over een andere boeg gegooid door gebruik te maken van Alexa. Op de website van Alexa staan de 100.000 grootste internetsites en analyses van het ‘verkeer’ wat op deze websites terecht komt. Datingtop5 is van mening dat activiteit op een website gekoppeld kan worden aan actieve gebruikers.

Conclusie:
Relatieplanet is zeker de grootste gevolgd door Lexa. Parship en Be2 gaan ongeveer gelijk op, maar Be2 lijkt net iets groter te zijn.

ranking:
1. Relatieplanet
2. Lexa
3. Be2
4. Parship

Het is een mooi moment voor deze cijfers aangezien er een aantal interessante ontwikkelingen gaande zijn in de markt voor internetdating. Iwannadate, een grote site zoals hier te zien is, is sinds een week opgegaan in Relatieplanet. Vooralsnog is deze piek nog niet te zien in de grafiek, maar in een volgende analyse mag verwacht worden dat er een stijgende lijn is in de activiteit op de site van Relatieplanet. Ook bij Lexa en het Franse moederbedrijf Meetic hebben ze niet stilgezeten. Sinds afgelopen week is de site Lexamore online gegaan. Ze hebben daarmee eigenlijk het beste van Lexa en de concurrentie samengevoegd in één site. Wij verwachten veel van deze site en dus ook een flinke stijging in bezoekers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *