Online daten voorspelt veel goeds!

Mensen die elkaar op internet leren kennen, vinden elkaar leuker dan mensen die elkaar in het echt ontmoeten, blijkt uit het promotie-onderzoek van Marjolein Antheunis. Zij onderzocht de invloed van online-communicatie op op interpersoonlijke aantrekkingskracht, dat is het verlangen iemand na een eerste kennismaking nog eens te ontmoeten en de belangrijkste voorspeller voor het ontstaan van een echte vriendschap.

 Dit komt onder andere doordat mensen online opener zijn. Ze geven meer persoonlijke informatie en stellen meer vragen. Zo komen ze sneller meer dingen van elkaar te weten dan mensen die elkaar de eerste keer face to face ontmoeten. Daarbij maakt het niet uit of mensen elkaar kunnen zien via een webcam. Dat is opmerkelijk, want de meeste wetenschappers menen dat het juist wél veel uitmaakt of je iemand ziet.

Het maakt voor de kwaliteit van bestaande vriendschappen ook niet uit hoe je elkaar hebt leren kennen. De vriendschappen die online zijn ontstaan en later ook offline werden, zijn van dezelfde kwaliteit als vriendschappen die offline zijn ontstaan.

Dat online vrienden vinden sneller en beter gaat, betekent niet dat virtuele vrienden net zoveel waard zijn als echte. Reguliere vriendschappen en vriendschappen die online zijn begonnen en ‘in het echt’ zijn voortgezet, zijn een langer leven beschoren dan virtuele.

Puur virtuele vriendschappen, die er trouwens maar heel weinig zijn, worden makkelijker afgebroken of verwaarloosd. Online voelen mensen zich vrijer om te doen wat ze voelen, en spelen fatsoensnormen een kleinere rol.

Bron: BNR

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *