Als redactie van Datingtop5 krijgen wij veel reacties en tips van lezers op onze artikelen. Deze tips zijn gebaseerd op ervaring en ‘gezond verstand’. Het leek ons daarom nu wel interessant om eens dieper in de wetenschap te duiken. Wat is er eigenlijk onderzocht op het gebied van dating? Wat trekt ons nu aan in anderen en waarom gedragen we ons zoals we doen? We bespreken in dit artikel een aantal psychologische feiten, die je wellicht meer inzicht geven in hoe dating werkt, hoe eerste indrukken gevormd worden en waar mensen vooral op letten bij een potentiële date of partner. Dating, maar dan wetenschappelijk benaderd!
All you need is love
We kennen allemaal dit nummer van The Beatles wel, al is het alleen al van het televisie programma. Liefde is blijkbaar alles wat we nodig hebben. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek blijkt dat pasgeboren baby-aapjes, wanneer zij de keuze krijgen uit twee ‘namaak-moeders’ voor een warme, wollige variant kiezen in plaats van een koude, harde versie terwijl deze in tegenstelling tot de ander, wel voeding geeft. Comfort en warmte lijken dus net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan fysieke zorg. Hoe zit het dan met romantische liefde? Een logische evolutionaire verklaring is dat voor een grotere kans op overleving, een baby baat heeft bij twee ouders die emotioneel met elkaar verbonden zijn. Dit omdat de onvoorwaardelijke zorg van twee ouders, altijd effectiever is dan die van maar één. Daarmee is de evolutionaire basis voor een systeem als liefde gelegd. Kunnen we dan wel functioneren zonder liefde, of breder gezegd, sociale contacten? Twee Amerikaanse onderzoekers (Cacioppo & Hawkley, 2003) deden een onderzoek waarin twee groepen proefpersonen werden vergeleken. De ene groep had uitzonderlijk weinig sociaal contact en de andere groep had gemiddeld sociaal contact. Er bleken nogal wat verschillen te zijn: Sociaal geïsoleerde mensen hebben meer stress, gaan minder goed met stress om en hebben bijvoorbeeld vaker problemen met slapen. Geen liefde betekent dus een slechte gezondheid. Hieruit kunnen we dus concluderen dat iederen op zoek moet gaan naar sociale contacten oftewel met z’n allen massaal aan het daten. Maar wanneer de eerste date eindelijk daar is, wat dan?
De eerste indruk
Uit onderzoek is gebleken dat een eerste indruk binnen tien seconden ontstaat, vaak nog voordat er één woord gewisseld is. Hoewel we het vaak niet willen toegeven, is het uiterlijk de allerbelangrijkste factor bij het kiezen voor een partner. Of dat zich uiteindelijk ontwikkelt tot een volwaardige relatie hangt uiteraard van nog veel meer factoren af, maar het uiterlijk is zeker niet onbelangrijk! Mark Schaller schrijft in zijn boek ‘First Impressions’ dat eerste indrukken een instinctieve reactie zijn. Evolutionair komt dit voort uit de noodzaak nageslacht te produceren en concentreert zich in eerste instantie dus vooral op de kenmerken die wijzen op vruchtbaarheid en het vermogen zo goed mogelijk voor nageslacht te zorgen. Het uiterlijk dus. Maar ook de warmte die we voelen bij een persoon, de persoonlijke afstand die comfortabel voelt en zelfs geur schijnen direct in te kunnen werken op onze hersenen en invloed te hebben op de vorming van onze eerste indruk. Er zijn nogal wat factoren van belang. Die eerste date komt eraan, wat te doen?
Aandachtspunten
Maak je er in ieder geval niet te druk over. Wat uit de onderzoeken van Schaller ook bleek is dat ook oprechtheid van groot belang is. We maken direct een inschatting van de betrouwbaarheid van een persoon en dat bepaalt in grote mate of het contact bevalt. Wees dus vooral jezelf en oprecht! Dat wil echter niet zeggen dat je met een gedegen voorbereiding niet heel ver kunt komen. Er bestaat binnen de psychologie zoiets als het Halo-effect, wat inhoudt dat wanneer we iemand positief beoordelen op bijvoorbeeld uiterlijk, we ook andere eigenschappen van die persoon automatisch positiever beoordelen. Een aantrekkelijk persoon is automatisch ook intelligenter, leuker, liever en handiger. Een verzorgd uiterlijk is dus een goed begin. Zorg ervoor dat je je lekker voelt, in je eigen element bent en je oprecht interesseert voor de ander.
Mensen zijn sociale wezens en het voelt simpelweg fijner om de leuke dingen die we meemaken in ons leven te kunnen delen met een ander. Online dating biedt een leuke ingang om de start te maken met diegene, maar daar begint het pas. De vraag hoe je een relatie zo lang mogelijk goed houdt is weer een heel andere, dus daarover later meer. Voor nu is het vooral daten geblazen op zoek naar that special someone.